Dlaczego MY?

Nasze atuty:

  • Baza dydaktyczna
  • Obiekty sportowe
  • Kadra pedagogiczna
  • Wyniki egzaminów zewnętrznych
  • Sukcesy absolwentów

 

 

zarowki

10 czerwca klasa II e wraz z opiekunami udała się na wycieczkę klasową do Torunia, w ramach której wzięła udział w warsztatach laboratoryjnych


„Zjedz bakterie – jogurt pod mikroskopem”

zorganizowanych przez pracownię biologiczną Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy.

Warsztaty „Zjedz bakterie” to okazja aby samodzielnie sprawdzić tezę, czy każdy  jogurty, kefir lub sok z kiszonej kapusty rzeczywiście zawiera bakterie? Uczniowie testowali różne produkty oceniając formy morfologiczne oraz liczebność drobnoustrojów. W ramach zajęć uczniowie samodzielnie wykonywali barwienie bakterii a przygotowane w ten sposób preparaty umożliwiły obserwację drobnoustrojów pod mikroskopem. Badanie mikroflory jogurtu czy soku z ogórków kiszonych było okazją do zaprezentowania roli bakterii w produkcji żywności i ich znaczenia dla naszego zdrowia.

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com